Sugestivní a impozantní rituál související s hady, to je Feast of the Snake Catchers v městečku Cocullo - Aktuálně o Itálii | Co se děje v Itálii

italie-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Sugestivní a impozantní rituál související s hady, to je Feast of the Snake Catchers v městečku Cocullo

Starobylé město Cocullo leží 170 km od Říma. Již od středověku se říká a také legenda praví, že místní
obyvatele chrání od hadího kousnutí a bolesti zubů svatý Dominik. Proto mnoho poutníků a turistů každý rok první čtvrtek v měsíci květnu navštíví toto městečko, aby zde uctili jeden z nejpodivnějších svátků Feast of the Snake Catchers, který je spojen s postavou Domenica di Sora, benediktinského mnicha, který žil v XI. století a byl vyléčen z hadího kousnutí. Tento rituál představuje spojení mezi člověkem a hadem, jeho povahu, slabost a strach, který může vytvořit, ale také zničit život.
Svátek samotný vlastně začíná někdy kolem prvního jarního dne, kdy obyvatelé začínají shromažďovat místní hady. Ty pak přenesou zpět do vesnice, kde jim jsou odstraněny jejich tesáky. Ty jsou uloženy v dřevěných bednách nebo terakotových nádobách až do festivalu. V den festivalu se všichni sejdou v kostele Santa Maria delle Grazie, aby zde sloužili bohoslužbu nejen za Angitii (bohyně, která byla ve starověku spojována se zaklínáním hadů). Po mši svaté je socha světce vynesena z kostela v procesí a na hlavním náměstí v přední části kostela je dalšími věřícími přehozena a ověšena živými hady. Obyvatelé věnují velkou pozornost tomu, kam hadi sklouznou. Když se otočí kolem hlavy a krku světce, je to dobré znamení. V pořádku to není v případě, kdy se hadi klouzavým pohybem točí kolem ramen, paží a těla sochy. Až do roku 1940 byli hadi po skončení rituálu spáleni na hranici mimo kostel, v dnešní době jsou naštěstí puštěny zpět do přírody, do polí v oblastech mimo město. Tím festival končí. A mimochodem, hadům v závislosti na druhu neustále rostou nové zuby, které tak nahradí ty ztracené, o které přišli během rituálu.
Feast of the Snake Catchers (který je součástí italské kultury) sleduje mnoho návštěvníků a mnoho z nich si také odnese fotografie, pořízené s hady visícími kolem jejich hlav a krků. 

 

 

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje