Při Regatta di San Ranieri si nejste jisti, co je první cena, ale určitě poznáte, že jste poslední... dostanete pár hus - Aktuálně o Itálii | Co se děje v Itálii

italie-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Při Regatta di San Ranieri si nejste jisti, co je první cena, ale určitě poznáte, že jste poslední... dostanete pár hus

Každý rok 17. června ctí Pisa patrona svého města, kterým je San Ranieri. V předvečer jeho svátku se kolem 21:30 hod transformují budovy, mosty a celé okolí podél řeky Arny do kouzelného pohádkového prostředí, které je romanticky osvětleno více než sedmdesáti tisíci malými skleněnými svícny a olejovými lampami, zatímco tisíce malých svíček plave na vodách řeky. Svíčky jsou také umístěny v asymetrických vzorech na bílé dřevěné tyči na balkónech, římsách a střechách domů. Nad touto podívanou každoročně žasne tisíce lidí. Poté je večer zakončen krásným ohňostrojem. Následující den se koná historická Regatta di San Ranieri, jejíž historie sahá až do 13. století. Záznamy v Pise dokazují, že první regata se konala v roce 1292. Toto dědictví minulosti slávy města tak jasně oživuje tradici námořní republiky. Samotný závod se skládá ze čtyř lodí, z nichž každá zastupuje jeden okres v Pise:
* San Martino (bílo-červená)
* San Antonio (bílo-zelená)
* San Francesco (bílo-žlutá)
* Santa Maria (bílo-modrá)
Posádky musí veslovat proti proudu na 1 500 metrů dlouhém úseku řeky Arny. Lodě jsou obsazeny osmi
veslaři, jedním kormidelníkem a dalším mužem. Ten má za úkol při přeplutí cílové čáry co nejrychleji vylézt na 25 metrů dlouhé lano, které je namotané na 10 metrů vysoké tyči lodi, která kotví v cíli. A chytit tu správnou vlajku. Tu správnou vlajku proto, protože tam jsou celkem umístěny tři, každá v jiné barvě. Modrá vlajka představuje vítězství, bílá druhé místo a červená třetí místo. Takže nezáleží na tom, kdo připluje jako první, ale záleží na schopnosti a hbitost právě tohoto muže. Kromě této "vlajky vítězství" obdrží vítězové také cenu v naturáliích. A to zejména zvířata, jako např. vola, ovce, prase nebo kohouta. Podle tradice muži z poslední lodi zůstávají bez vlajky a dostanou pár bílých hus jako cenu útěchy. Na znamení posměchu na ně všichni zúčastnění diváci urážlivě pokřikují. Cíl závodu se nachází před palácem Palazzo Medici v blízkosti Ponte della Fortezza.

 

 

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru
 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje